Johannes Vermeer

Hotel Johannes Vermeer is vernoemd naar de meest beroemde Delvenaar uit zijn geschiedenis: Johannes Vermeer (1632-1675). Samen met Rembrandt is Vermeer de beroemdste kunstschilder uit de Gouden Eeuw, alleen heeft hij deze roem nooit zelf mogen meemaken.

Doordat er weinig over Vermeer bekend is, staat hij ook bekend als de ‘sfinx van Delft’ en is er tot de dag van vandaag nog steeds controverse over het aantal werken dat Vermeer daadwerkelijk heeft geschilderd. Vermoedelijk heeft de kunstschilder zo’n 40 à 50 schilderijen vervaardigd, maar doordat de meeste van hen niet zijn gesigneerd, is dit niet met zekerheid vast te stellen.

Vermeer maakte zijn schilderijen veelal in opdracht, maar tijdens het Rampjaar (1672) kwamen er weinig opdrachten binnen. Vermeer stortte tijdens december 1675 in en was anderhalve dag later dood. Pas in 1866 kwam er dankzij criticus Théophile Thoré-Bürger waardering voor het werk van Johannes Vermeer.

De schilderijen van Johannes Vermeer beelden meestal burgerlijke en intieme taferelen uit. Één van zijn bekendste werken is het meisje met de parel (1665). Onbekend blijft wie het meisje op het schilderij is, maar mogelijkerwijs van familieleden, maar werd in 1963 overhandigd aan J.D. van Dissel; een man die 25 jaar in dienst was voor de familie Swarttouw. Je kunt nog steeds de oude directiekamer van de sigarenfabriek bekijken, want hier is nu de Heerenkamer van ons hotel gesitueerd.

Sigarenfactory Swarttouw

Nadat de sigarenfabriek sloot, werd het pand omgetoverd tot een restaurant: Het Straatje van Vermeer.

Brasserie ’t Straatje van Vermeer

Boven de Brasserie ’t Straatje van Vermeer splitste men de etages op in studentenkamers. Uiteindelijk heeft men in het jaar 2000 van deze studentenkamers, hotelkamers gemaakt en zijn Molslaan 18 en 20 bij het pand getrokken voor de brasserie van Hotel Vermeer. Dankzij de mooie historie van ons hotel hebben wij de brasserie de naam ’t Straatje van Vermeer gegeven.